CONTACT
PROMOŢIE
Introducere » TRUFE
-♦-
Atunci cand vine vorba despre delicatese culinare, trufele sunt printre primele care apar in discutie.
Dar ce exact sunt aceste trufe si de ce sunt atat de scumpe ?
Cunoscute sub denumirea de “diamante vegetale”, trufele sunt “ciuperci” subterane prețioase, recunoscute pentru aroma lor distinctă și gustul remarcabil si bogat . Trufele sunt sporii comestibili care cresc pe o ciuperca subterana din familia Tuberaceae. Sunt adeseori confundate cu ciupercile, dar tehnic nu fac parte din aceeasi specie- ciupercile cresc la suprafata , in timp ce trufele cresc subteran.
Ele formeaza o legatura simbiotica cu radacinile copacilor in jurul carora cresc- in special stejari si ulmi, dar si fagi sau aluni. Trufele isi extrag nutrientii de care au nevoie din radacinile copacilor si cedeaza “la schimb” apa si saruri minerale . Forma lor este neregulata si pot creste mari cat un cartof, dar de obicei ajung la marimea unei nuci sau a unui ou. Trufele isi dezvolta aroma si gustul in functie de tipul de copac si vegetatia langa care cresc , aciditatea si umiditatea solului, gradul de maturitate la care a ajuns cand a fost culeasa etc.
Considerate o delicatesa in lumea culinara, trufele sunt greu de gasit si cules si isi pierd rapid aroma odata ce au fost culese. Acesti factori fac ca pretul trufelor sa fie unul destul de piperat
Există mai multe tipuri de trufe, cele mai cunoscute fiind trufele negre , cele albe, trufele de primavara si cele de vara . Trufele negre, cunoscute și sub numele de trufe de Périgord, sunt originare din regiunile mediteraneene și au o aromă puternică, cu nuanțe de pământ și ciocolată. Ele sunt adesea găsite în soluri argiloase, aproape de rădăcinile copacilor, cum ar fi stejarul și fagul. Pe de altă parte, trufele albe, sau trufele de Alba, sunt mai rare și mai puțin intense în aromă decât cele negre, dar au o notă delicată de usturoi și vanilie. Acestea sunt adesea găsite în regiunile din nordul Italiei și sud-estul Franței. Atât trufele negre, cât și cele albe sunt considerate delicatese culinare și sunt adăugate la preparatele gourmet pentru a le îmbogăți gustul și a le conferi un caracter distinct.
Daca exista ingrediente care merita sa fie numite “Divine”, aceastea sunt cu siguranta TRUFELE.
Scroafele erau ,in general, folosite in trecut pentru a cauta trufe din doua motive- au un simt al mirosului foarte dezvoltat si trufele contin un feromon numit androstenol , care se gaseste si in saliva masculilor porci. In perioada actuala , sunt folositi din ce in ce mai mult cainii dresati pentru a cauta trufe albe sau trufe negre, intrucat cainii nu au obiceiul de a manca trufele odata ce le adulmeca, spre deosebire de scroafe, care de multe ori mancau aceste delicatese inainte de a le culege vanatorii.
In prezent, arta “vanatului” de trufe este practicata de experti si oameni certificati, ajutati de caini antrenati , cu un dezvoltat simt al mirosului. Canii adulmeca locul unde cresc trufele si apoi vanatorii le scot la suprafata cu multa grija, acoperind apoi groapa formata pentru a da ocazia altor trufe sa creasca in viitor in locul respectiv.
Daca sunteti in cautarea unor trufe savuroase , va asteptam cu o oferta variata de trufe italiene de cea mai buna calitate la pret de importator direct.