CONTACT
PROMOŢIE
Introducere » LAPTE DE COCOS
Inainte ca oamenii sa analizeze ce contine, mult inainte de a fi subiect de dezbatere pe blog-uri si argument pentru promotorii unui regim vegan, laptele de cocos era obtinut si folosit in bucatariile din Asia de Sud si Sud-Est, in Oceania si Africa de Est, de unde este originar cocotierul.
In prezent, produsele obtinute din fructele cocotierului sunt cunoscute si apreciate in intreaga lume.
In zonele unde este indigen este preferata forma proaspata, atat pentru intensitatea aromei cat si pentru prospetimea apei de cocos care este renumita pentru proprietatile hidratante si continutul ridicat de electroliti. Pe distante mari insa fructele ajung cel mai des uscate (forma pe care o gasim in supermarket) sau sub forma derivatelor: ulei de cocos, smantana de cocos, lapte de cocos, lapte de cocos degresat sau apa de cocos (nu este cea pe care o consumam din fructul verde).
Diferenta intre ultimele trei produse o face procentul de grasimi pe care il contin, in nuca de cocos gasim exclusiv grasimi saturate. De altfel, aproape toate caloriile din laptele de cocos neindulcit provin din grasimile continute. Denumirile comerciale variaza destul de mult si pot duce in eroare pe cei care se intalnesc prima data cu aceste produse. Ca proces, obtinerea laptelui de cocos presupune ca peste pulpa macinata/razuita sa se toarne apa fiebinte, dupa care se separa lichidul rezultat. Procesul este aproape intotdeauna repetat pentru a extrage o cantitate cat mai mare de produs. Apa fierbinte lichefiaza grasimile naturale ale nucii de cocos si le separa de partea fibroasa. Astfel, daca se foloseste o cantitate mica de apa in prima etapa, produsul final va fi smantana de cocos (20-40% grasimi), iar daca se opteaza pentru o cantitate mai mare de apa vom obtine laptele de cocos (10-20% grasimi). Apa de cocos are sub 5% grasimi.
Laptele de cocos are cu siguranta un loc asigurat in bucatarie si nu doar acolo. Cele mai frecvente utilizari includ:
Este usor sa integram laptele de cocos in dieta curenta si intre produsele dermo-cosmetice daca ne amintim beneficiile pe care ni le ofera:
Cu atat de multe utilizari si beneficii putem usor concluziona ca laptele de cocos este un aliment minune. Ar fi intr-adevar usor, dar si superficial. Putem spune insa cu toata convingerea ca cei mai multi dintre noi il putem include in alimentatie, ca parte a unei diete variate, si astfel sa ne bucuram de toate beneficiile pe care ni le ofera.